GIBRILTAR

Så har vi lige forladt Gibraltar efter 1 uge i havn.

Vi mødte et svensk par i Gibraltar, som vi har været sammen med næsten hver dag. Dejligt med lidt nyt selskab. De var sejlet fra Göteborg og skulle over Atlanten til Caribien i deres sejlbåd.
Vejret er meget skiftende ved Gibraltar strædet, så man skal holde sig godt orienteret og tjekke vejrudsigt mange gange dagligt. Alligevel holder de aldrig helt stik.
Idag var der endelig fin vind, ca 8-10 m/s.
Vi sejlede præcis kl 8.15, som var den rette timing for tidevandet, som ellers giver meget modstrøm, hvis man ikke sejler på det rigtige tidspunkt. Der er iøvrigt en meters tidevand i Gibraltar, som svinger med 6 timers interval. Vi kunne mærke det, når vi skulle af og på båden ved molen i havnen, hvor en meters forskel er meget.
Vi var godt forberedte og turen gik så fint. Der var fin medstrøm, så vi havde havde fart på 5-6 knob.
Lidt torden og regnvejr den sidste time, men ellers fin vind, dog skiftende fra alle retninger.

Sjovt at se hvor Middelhavet og Atlanterhavet mødes. Man kan se bølgerne kommer fra alle retninger og at strømningerne i vandet ændrer sig.

Gibraltar er iøvrigt et mærkeligt sted.
Det er britisk område, meget London-agtigt,  udover meget mindre selvfølgelig.
Man betaler med pund. Man kan få fish and chips alle vegne. Alle taler engelsk.
Der er pubs alle vegne, som alle viser engelsk fodbold. Det er som en lille koloni.
Alt for fancy, synes nogle af os. Andre elskede det pga gode fodboldbaner (Andreas).
Nogen af os kan bedre lide de mere lokale småbyer i Spanien.
Men det er toldfrit område og de har billig diesel, alkohol og cigaretter.

Gibraltar er kun 6 km2.
Der ligger en kæmpe klippe, Gibraltar Rock på 412 m., som fylder meget af området. Her bor de vilde makakaber, som vi var oppe at besøge, Andreas havde en på skulderen.  Og der kom en ind i bilen.
Halvdelen af familien synes aberne var meget farlige og ulækre (Ida og Anders). De seje (Andreas og Louise) synes aberne var sjove.
Desuden var der 12 km tunneller inde i klippen. De er lavet under den store belejring af Gibriltar i 1782. Siden udbygget yderligere og også brugt under 2. verdenskrig. Meget imponerende. Lange gange med fugtig luft, hvor der for enden stod store kanoner, så man kunne forsvare sig.
Derudover er der flotte gåture på klippen med fantastisk udsigt til Marokko.  Og en lufthavn, hvor landingsbanen ligger lige ved indsejlingen til havnen. 

Man kan gå fra Gibraltar havn, hvor vi lå, til Spaniens grænse på ca. 15 min.
Man går over landingsbanen, når der ikke er fly. Så viser man sit pas, hvis der er nogen toldere der gider at se det. Derefter er man i byen La Linea i Spanien, som så er helt anderledes med typisk spansk stil. Sjov oplevelse. Der er endda en toldfri butik på vej derover.
Gibraltar har også budt på ridning for Ida og Louise. Vi lejede heste to gange, hvor vi red i Spaniens bjerge og på stranden ved Atlanter havet på en nat ridning, der startede kl. 8 om aftenen indtil midnat. Drengene har været i biografen, hvilket er en af de små afsavn vi har haft fra Danmark.

Billeder kommer senere. :-)



Kommentarer

Populære opslag